pulsklocka.nu

En av de mest perfekta träningsformerna för att flytta fram sina gränser är intervallträningar. De finns i massor av olika typer och här kommer vad man bör tänka på för att bli en bättre löpare.

Intervall med vila

Intervallpass kan läggas upp på oändligt många sätt, men gemensamt är att de ofta pendlar mellan vila och hård fart. Det där med vila kan dessutom även se olika ut. I en del intervaller kan det handla om att springa långsamt varvat med att springa fort. I andra pass kan det handla om att vila helt i en viss tid och träna hårt i en viss tid. Löpare talar ofta om joggvila, och menar då att man återhämtar sig med en lugn jogg mellan intervallerna. Ståvila brukar indikera att man förväntas stå stilla då man vilar.

Korta intervaller

Korta intervaller kan bestå av omkring en minuts arbete följt av lika lång tid av återhämtning. Inom idrotter som fotboll är intervallerna väldigt vanliga, även om alla löpare kan ha stor nytta av dessa. Vill man öka på svårighetsgraden kan de användas i ett sluttande plan eller backe.

Längre intervaller

Förmodligen är lite längre intervaller vanligare för löpare som siktar på milen. Dessa kan med fördel utövas på löparbana. Då brukar intervaller kring 400 meter eller 800 meter vara bra att utgå ifrån. Den som vill springa 5 km under 20 minuter, kan exempelvis köra 6 x 600 meter i en fart kring 4 min/km.

Fartlek

Den som är intresserad av intervallträning men inte gillar tanken på att använda klocka i sin träning, kan ägna sig åt fartlek. Vad många inte vet, är att fartlek är en svensk uppfinning. Här handlar det om att spontant springa lite fortare där det passar under ett löppass. Kanske trycker man bara på lite extra så fort det går lite uppför.