pulsklocka.nu

När det kommer till val av löparskor kan det kännas onödigt svårt för de flesta att välja rätt. Här kommer en enkel guide för hur man väljer sina löparskor rätt.

Löparskor efter behov

Det första man måste avgöra är vilka behov man har av skorna. Har man flera behov är det förmodligen rimligare att ha flera olika skor. Den som just ska börja med löpning kan nöja sig med ett par, risken är annars att man gör av med pengar i onödan. Bor man i stan och har tänkt löpa nära sitt hem är underlaget förmodligen mestadels asfalt. Då räcker ett par lätta och sköna skor. Den som tänkt springa i terräng behöver tåligare skor, gärna med hål som dränerar ut vatten. Den som springer på vintern behöver extra bra grepp, som tål isigt underlag. Enligt tidningen Expressen ska en löparsko ha minst en halv centimeter spelrum när du står upp.

Stötdämpning

Risken är ofta att man som nybörjare väljer skor med för mycket stötdämpning. Här kan det vara bra att ta hjälp av kunnig personal i en löparbutik eller allra helst en vän. Använder man för mycket stötdämpning kommer det göra mer skada än nytta. Skor ska heller inte behöva vara särskilt dyra och det finns många så kallade gimmickar kring valet av löparskor.