pulsklocka.nu

Gillar du att springa och vill utveckla din löpning? Har du kanske hamnat på en platå där du inte blir snabbare eller uthålligare längre? Då har du kommit rätt! Här har vi samlat några knep för alla som vill bli bättre på löpning.

Rutiner sparar tid

En viktig faktor för den som vill bli en bättre löpare är att springa fler mil varje vecka. Tyvärr är tiden begränsad och att ta tid från sömn och återhämtning till träning är inte en bra idé. Istället är det bättre att skapa effektiva rutiner som minimerar onödig tid. Ett smart knep är att ha en träningsväska som alltid är packad med precis de produkter du behöver. Exempelvis Clarins hudvårdsprodukter är perfekta för den som duschar ofta. Produkterna är mycket skonsamma och återfuktar huden effektivt.

I träningsväskan kan du även alltid se till att ha en ren handduk samt extra underkläder. När du har skapat en vana att alltid ha träningsväskan packad med rätt saker kommer du att spara tid och minska stressen av att hitta det du behöver när du är stressad på morgonen.

Träningspendling effektiv tidsanvändning

Ett effektivt sätt som sparar mycket tid är att börja springa till jobbet eller skolan. Idag finns många löparryggsäckar som sitter bra utan att skumpa. I den kan du ha ett extra ombyte och allt du behöver för en dusch. Träningspendling ställer förstås krav på att du har möjlighet att byta om och duscha när du är framme. Om du inte har möjlighet till det fungerar det bättre att endast springa hem och åka buss eller liknande på morgonen.

Optimera träningsprogrammet

Något som många underskattar är att det går att utvecklas mycket på bara några timmars löpning i veckan. För att kunna göra det behöver du optimera ditt träningsprogram så att du får ut så mycket som möjligt av varenda minut. Stommen i ett träningsprogram för en löpare som tränar för sträckor mellan 5 kilometer och upp till ett marathon består av följande:

  • Intervallpass
  • Långpass
  • Distanspass

Om du endast har tre dagar i veckan till träning bör ditt träningsprogram bestå av dessa tre pass.

Intervallpass

Ett intervallpass består av löpning i olika fart och med inslag av vila. Alltifrån att springa snabbt i 30 sekunder till flera minuter räknas som intervaller. Mellan varje snabb intervall ska det vara intervallvila som antingen består av stillastående, gång eller mycket lugn jogg.

Långpass

Ett långpass ska vara långt och i lugnt tempo. Hur många kilometer du bör springa beror på din bakgrund och vad du vill uppnå. Ju längre lopp du tränar för, desto längre långpass. Den som tränar för ett maraton springer ibland långpass på upp till 3 mil.

Distanspass

Distanspasset är ett mellanting mellan intervaller och långpass. Spring i någorlunda lugnt tempo men lite snabbare än långpasset.

Sist men inte minst gäller det att också utveckla löptekniken för att bli en bättre löpare. På så sätt får du ett mer effektivt löpsteg som gör dig snabbare.