pulsklocka.nu

Vad bör man äta för att kunna springa långt? Vilken mat är att föredra innan ett lopp? Här kommer några tankar på temat om mat för träning och löpning.

Mat som bränsle

För att orka träna behöver man självklart bränsle. Det finns flera skolor om vilken slags mat man bör äta. Den som vill följa en mer traditionell syn på näring och träning kan få bra information från bland annat Livsmedelsverkets hemsida och portal. I övrigt måste egna preferenser få råda när det kommer till val av mat. Kolhydrater och fett är de källor som kroppen använder under exempelvis ett maratonlopp. Fett finns det närmast oändlig tillgång till i kroppen då ett träningspass ska avverkas, medan kolhydrater brukar vara en begränsande faktor då man tänkt hålla lite högre fart i passet. Därför vill många ladda på ordentligt med långsamma kolhydrater dagen innan ett pass.

Mat innan träning

För det är nämligen viktigare vad man ätit dagen innan ett träningspass, än vad man får i sig samma dag. Särskilt om man tränar på morgonen eller förmiddagen. Det tar tid för kroppen att lagra energin och göra den tillgänglig. Samma dag man tränar kan det istället vara klokare att välja mat som magen klarar av att hantera smidigt.