pulsklocka.nu

Trenden att springa barfota var stor för tio år sedan, men mycket av det finns ännu kvar i löparkretsar. Främst är det användningen av minimalistiska skor som stannat kvar och det finns idag många varianter att välja på.

Varför använda minimalistiska skor?

Det var bland annat boken Born to run som satte fart på debatten om löparskornas betydelse. Allt fler började ifrågasätta om en överdriven dämpning i löparskorna alltid var det bästa. Trenden med bland annat tåskorna kom och gick, men ännu finns minimalistiska skor kvar på hyllorna. Många har upptäckt fördelarna och använder dem som komplement till mer traditionella löparskor. Minimalistiska löparskor har mycket att erbjuda och kan göra löpningen mer intressant. Många upplever att de blir betydligt mer närvarande.

Att komma igång med minimalistiska skor

Den som vill börja springa i minimalistiska skor bör börja långsamt. Fötter och ben måste få vänja sig vid dem under flera veckor, kanske till och med månader. Man får räkna med en hel del träningsvärk i vaderna. Ett tips kan vara att avsluta varje löprunda med att ta ett par hundra meter jogging i de minimalistiska skorna, då man redan är uppvärmd. Denna sträcka kan man sedan utvidga till flera kilometer. Man brukar landa mer på tårna, eller framfoten, då man springer i dessa typer av skor. Detta för att de ofta saknar dämpning i hälpartiet. Det finns minimalistiska skor som erbjuder viss dämpning, men saknar lutning i skon. Detta kan vara en bra mellanväg, då det ändå framhåller löpning på framfoten snarare än hälnedsättningar.