pulsklocka.nu

Att använda sin puls då man löptränar har länge varit på tapeten. Idag finns mängder av bra pulsklockor som gör det enkelt och effektivt. Här kommer tips på hur du kan använda din puls för att förbättra dina träningsresultat.

Pulsträning och fettförbränning

Det finns dock en hel del myter om pulsträning. Ofta hör man saker i massmedia, exempelvis Aftonbladet, att en viss puls förbränner mer fett. Ibland går det under namn som ”fat-burning zone”. Detta bör tas med en nypa salt, då det är energiåtgången sett över hela dygnet som är det viktiga om man vill gå ned i vikt. Pulsträning är något helt annat än ett sätt att hålla formen. Däremot är det sant att mycket av träningen bör gå i intervallet mellan 60-70 % av maxpulsen.

Pulsträning och kondition

För att förbättra sin kondition kan pulsträningen gärna få pågå kring 80 % av maxpuls. Här finns en slags gyllene gräns, där syreupptagningen förbättras medans mjölksyran ändå hålls i bra balans. Dessa pass sliter naturligtvis mer och bör därför begränsas. För att räkna ut sin maxpuls finns det flera formler på nätet som går att använda. Dessa är inte 100 % korrekta men förmodligen tillräckligt bra för gemene man eller kvinna att använda.