Start > Pulsklocka

Pulsklocka

Med en pulsklocka (även kallan pulsmätare) lyssnar du alltid till ditt hjärta och du får hjälp att träna på ett säkert och effektivt sätt. Med pulsträning (pulsbaserad träning) når du dina mål snabbare.


Viktigaste uppgiften för en pulsklocka

Plusklockans viktigaste uppgift är att mäta pulsen, dvs antalet pulsslag per minut. Puls är ett mått på hur mycket din kropp måste jobba och hur mycket syre som det går åt vid en viss ansträngning. Pulsen kan användas för att bestämma t ex konditionsförbättring, konditionsförsämring eller energiförbrukning.

Är det så att du motionerar för att du har ett stillasittande liv eller tränar du intensivt för att nå idrottsliga framgångar? Oavsett vilket så når du snabbare resultat genom pulsträning (pulsbaserad träning). Pulsklockan ger dig ”feedback” och fungerar som en informationsspegel av kroppen varje gång du tränar. Den hjälper dig att arbeta lagom hårt och signalerar om tempot är för högt eller lågt. Tiden du avsätter för motion och träning blir därmed effektivare använd.


Pulsklocka är ett bra hjälpmedel

Om du vill träning med en bra planering är en pulsklocka ett utmärkt hjälpmedel. Den hjälper dig att få kontroll på din träningsintensitet och mäter din energiomsättning under ditt träningspass. En pulsklocka är ett absolut nödvändigt hjälpmedel för att kunna träna pulsbaserat. En pulsklocka fungerar lite som en egen personlig tränare och ger dig en bra bild av hur hårt din kropp arbetar under träningen. Det blir enkelt att pulsträna genom att du hela tiden kan se var pulsen ligger. Motivationen får en extra skjuts med pulsträning och gör att du får ut mer av träningen.

Nu finns det massor av olika märken på pulsklockor och många olika modeller med massor av funktioner som t ex pulsintervall, mellantider, snittpuls, högsta och lägsta puls mm.

Läs av din vilopuls och maxpuls med pulsklockan

Många pulsklockor har en funktion där man kan mäta den högsta respektive den lägsta pulsen under en given tid. Den kan man använda med fördel under natten för att få reda på sin vilopuls. Man kan även använda den under ett maxtest för att få reda på sin maxpuls.


Norrbotten Västerbotten Jämtland Västernorrland Gävleborg Dalarna Värmland Örebro Västmanland Uppsala Stockholm Södermanland Västra Götaland Östergötland Jönköping Halland Skåne Kronoberg Blekinge Gotland Kalmar