Start > Artiklar > Träna aldrig förkyld

Träna aldrig förkyld

Är du förkyld? Men det är ju träning idag. Jag tränar lite lätt så blir det bra.

NEJ, du får ALDRIG träna med en förkylning i kroppen, det kan skada dig allvarligt. Om du tränar med en infektion i kroppen så kan det gå riktigt illa. I värsta fall så kan det hända att bakterierna i blodet tar kontroll över din hjärtmuskel eller hjärthinna och du dör. Ja, det är faktiskt så att en liten förkylning kan leda till att du dör om du tränar medan du har bakterierna i kroppen.

Tänk till innan du tränar

Visst är det bra att du tränar och har höga ambitioner med din träning, men tränar du med en infektion i kroppen så kan det vara din sista träning. Bakterier sprids med blodet vilket innebär att när pulsen är hög sprider de sig i kroppen snabbare. Risken ökar då att de kan sätta sig på hjärthinnan eller i njurarna, vilket då kan bli mycket allvarligt. Så tänk till innan du tränar om du känner dig hängig och förkyld.

Risken är större än många tror

Risken att det sker någon komplikation på grund av träning med en förkylning i kroppen är betydligt större än vad folk i allmänhet tror. Kända läkare har ofta träffat på unga, vältränade och icke överviktiga personer som har på tok för högt blodtryck, där man har kunnat konstatera att orsaken är att de har tränat med en infektion i kroppen tidigare.

Något som ofta händer är att förkylningen blir värre när man tränar. Till exempel så kan en vanlig förkylning gå över till att bli en jobbig halsfluss eller lunginflammation. Detta på grund av att du andas ner bakterierna i luftrören.


Norrbotten Västerbotten Jämtland Västernorrland Gävleborg Dalarna Värmland Örebro Västmanland Uppsala Stockholm Södermanland Västra Götaland Östergötland Jönköping Halland Skåne Kronoberg Blekinge Gotland Kalmar