Start > Aktiviteter > Hästsport

Hästsport

Pulsträning med pulsmätare för häst

Det är inte bara människor som är olika individer med olika förutsättningar, detta gäller även hästar. Den mest objektiva och rättvisa värdemätaren på hästens kondition än hästens hjärtfrekvens. Du som tränare av hästar kan kvalitetssäkra träningen med hjälp av en pulsmätare och få exakt den effekt du vill ha av varje träningspass.

Vilopuls för hästar

På hästar varierar vilopulsen mellan 25-40 slag per minut. Hästens vilopuls skiljer sig mot människans på så sätt att den inte är påverkbar med träning. För en häst visar en låg vilopuls att den har ett stort hjärta som har en stor slagvolym. Detta är en viktig faktor som pekar på en hög kapacitet.

Med hjälp av vilopulsen kan man läsa av det allmänna hälsotillståndet för hästen, samt hästens förmåga till återhämtning i tävling och träning.

Maxpuls för hästar

Hästens maxpuls, d.v.s. det högsta antal slag som hjärtat slår vid maximal ansträngning. Maxpulsen kan variera rätt så mycket mellan olika individer. Man brukar kunna anta att en hästs maxpuls ligger mellan 220 och 240 slag per minut. Självklart finns det individuella fysiska skillnader, både nedåt och uppåt.

Till skillnad från människan så når hästen sin maxpuls otroligt snabbt. Det är så att inom 20 till 60 sekunder når alla hästar sin maxpuls och för riktigt vältränade hästar så tar det inte mer än 8-10 sekunder.


Norrbotten Västerbotten Jämtland Västernorrland Gävleborg Dalarna Värmland Örebro Västmanland Uppsala Stockholm Södermanland Västra Götaland Östergötland Jönköping Halland Skåne Kronoberg Blekinge Gotland Kalmar